Translate

Κατηγορίες

Θηλασμός διδύμων ή πόσα μωρά χωρούν σε δύο χέρια;

 

Οι μητέρες των διδύμων και των μεγαλύτερης τάξης πολυδύμων, λόγω του ορμονικού «ιστορικού» της πολύδυμης κύησης, έχουν εξ’ ορισμού την ικανότητα να παράγουν αρκετό γάλα για όσα παιδιά γεννούν. Όμως η πραγματικότητα του θηλασμού των διδύμων και των μεγαλύτερης τάξης πολυδύμων, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τη μητέρα. Τις περισσότερες φορές οι μητέρες ακούν ότι είναι αδύνατο να έχουν αρκετό γάλα για να ικανοποιήσουν όλα τα μωρά. Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η ποσότητα του γάλακτος, αλλά ο χρόνος.

Γιατί να θηλάσω;

Εάν γεννήσατε ή περιμένετε μια μικρή ομάδα μωρών στην οικογένειά σας, έχετε πολλαπλό κίνητρο να θηλάσετε:

·         Η πολύ διατεταμένη μήτρα σας θα μικρύνει σε χρόνο ρεκόρ και δεν θα έχετε κίνδυνο αιμορραγίας μετά τη γέννα.

·         Δεν θα πετρώσει το στήθος σας, ειδικά αν κάνετε συγκατοίκηση και θηλάσετε πολύ εξαρχής.

·         Ο θηλασμός εξασφαλίζει σ’ εσάς και το κάθε μωρό σας,  μέσα σ’ αυτή την τρέλα των πρώτων μηνών της ζωής τους, το χρόνο να είστε ήρεμα και χαλαρά μαζί. Οι ορμόνες που εκκρίνονται τόσο στη μητέρα όσο και στα μωρά, χαλαρώνουν, γαληνεύουν και βοηθούν να νιώσετε τις σωστές προτεραιότητες: τα παιδιά μου να ‘ναι καλά.

·         Τα μωρά σας θα αρρωσταίνουν λιγότερο. Για τα πολύδυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί έχουν, με απλά λόγια, πιο «αδύναμο» ανοσοποιητικό τον πρώτο καιρό και αφετέρου, αν αρρωστήσουν έχετε πολλαπλή δουλειά, η οποία θα προστεθεί σε μια ρουτίνα που είναι πολύ επιβαρημένη ακόμη και χωρίς τις αρρώστιες.

·         Κερδίζετε χρόνο από τα ψώνια και την προετοιμασία του ξένου γάλακτος και χρήματα εις διπλούν ή εις τριπλούν.

·         Και δεν θα χρειάζεται να θυμάστε από ποια μεριά θηλάσατε την τελευταία φορά, (γιατί κάθε στήθος θα είναι σχεδόν μόνιμα κατειλημμένο).

Φαγητό για τρεις

Η μητέρα που θηλάζει δίδυμα πρέπει να τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού. Κατά το θηλασμό των διδύμων θα τρώτε οπωσδήποτε περισσότερο απ’ ότι στην εγκυμοσύνη τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος να παχύνετε γιατί χάνετε πάρα πολλές θερμίδες μέσα απ’ το γάλα που καταναλώνουν τα μωρά. Εάν θηλάζετε τα μωρά σας συγχρόνως, και δεν έχετε κανένα χέρι διαθέσιμο στις ατέλειωτες ώρες θηλασμού των πρώτων εβδομάδων, μπορείτε να ζητήσετε να σας ταΐζει κάποιος, την ώρα που θηλάζετε.

Βασικές οδηγίες προς ναυτιλομένους

·         Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να τοποθετήσουν σωστά δύο μωρά συγχρόνως στο στήθος.

·         Τα μωρά από ένστικτο ξέρουν να πιάνουν σωστά το στήθος και να πίνουν το γάλα τους.

·         Αφού κοιμηθούν στο στήθος, μπορείτε ακόμα και μόνη σας, όταν είναι ακόμη μικρά, να σηκωθείτε και να πάτε να τα τοποθετήσετε στις κούνιες τους.

·         Τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δε ρεύονται, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βάζετε τα μωρά σας να ρευτούν.

·         Αν αισθάνεστε πιο κοντά σε κάποιο απ’ τα παιδιά σας, μην ανησυχείτε, συμβαίνει. Με κάθε άνθρωπο ταιριάζουμε σε άλλους τομείς. Κάθε παιδί μας είναι    διαφορετικό, έχει ίσως υποφέρει άλλα δεινά και το αγαπάμε διαφορετικά.

Εάν γεννηθούν πριν να είναι σε θέση να θηλάσουν αποκλειστικά.

Αρχίστε να αντλείτε το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννα, με μεγάλη ηλεκτρική αντλία, 30 λεπτά ανά 3 ώρες. Θηλάστε κάθε παιδί μόλις αυτό σας επιτραπεί. Κανονικά αυτό συμβαίνει πριν ο γιατρός κρίνει ότι το μωρό είναι έτοιμο να αρχίσει να παίρνει μπουκάλι.

Συνήθως όλα πάνε κατ’ ευχήν και χωρίς προβλήματα. Εάν συναντήσετε εμπόδια, συζητήστε με συμβούλους του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος.

Όταν έχετε όλα τα παιδιά μαζί σας, μπορείτε να τα θηλάσετε συγχρόνως ή το ένα μετά το άλλο.

Στάσεις θηλασμού για δίδυμα.

Μπορείτε να θηλάσετε:

·         Τα δύο μωρά στη στάση της αγκαλιάς,

·         Το ένα στην αγκαλιά και το άλλο κάτω από τη μασχάλη,

·          Και τα δύο κάτω από τη μασχάλη.

Αφού αρχίσουν να μπουσουλάνε και να αναρριχώνται, θα έρχονται να σας βρίσκουν, όπου κι αν είστε, και θα πιάνουν μόνα τους το εύκαιρο στήθος στις πιο αστείες στάσεις που θα έχετε δει.

Πολλές φορές δεν έχετε επιλογή, γιατί ξυπνούν σε διαφορετικές ώρες, οπότε θηλάζετε το καθένα χωριστά. Πάντως μην έχετε προκατάληψη ως προς τον ταυτόχρονο θηλασμό, γιατί είναι πιο εύκολο απ’ ότι ακούγεται και το μαθαίνετε γρήγορα κι εσείς και τα μωρά. Εάν το δεύτερο μωρό κλαίει την ώρα που το αδερφάκι του θηλάζει, δώστε του την ευκαιρία και βάλτε το στο άλλο στήθος. Το κάθε παιδί μπορεί να έχει το δικό του στήθος στον ταυτόχρονο θηλασμό.

Εάν θέλετε να θηλάσετε το κάθε μωρό μόνο του, οι στάσεις είναι πολύ απλές απλώς έτσι χάνετε περισσότερο χρόνο. Μετά τον 9ο μήνα της ζωής τους τα μωρά συγκρατούν το σώμα τους και μπορείτε να θηλάζετε και τα δύο παιδιά ξαπλωμένη.

Θα δώσω συμπλήρωμα;

·         Προσπαθήστε να θηλάσετε αποκλειστικά. Οι μητέρες των διδύμων έχουν πάντα αρκετό γάλα.

·         Τις πρώτες σαράντα μέρες μπορεί να χρειαστεί να δώσετε συμπλήρωμα με δικό σας γάλα ή ξένο, λόγω της κούρασής σας.

·         Μην δίνετε νερό ή τσάι: πρέπει να τα χορτάσετε όχι να τα κοροϊδέψετε.

·         Μπορεί λίγα μπουκάλια με ξένο γάλα να ξεκουράσουν τη μητέρα κι αφού κοιμηθεί π.χ. για δύο συνεχόμενες ώρες, να συνεχίσει στους κανονικούς της ρυθμούς αποκλειστικού θηλασμού.

Πηγή: ΑΝΝΑ ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση" Τόμος Α' - Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

 

 

 
 
 
 

Copyright ©  2011 Breastfeedcy. Designed & Developed by yooSOR